čtvrtek 20. srpna 2015

Africký nápoj ROOIBOS + recept na Red Rooibos Cappuccino

Od přírody nasládlý nápoj ohnivě rudé barvy zapadajícího slunce ♥


Znáte rooibos? Rooibos znamená v afrikánštině "červený keř". Tato rostlina vděčí za své jméno skutečnosti, že se po utržení zbarvuje do ruda.

Jak jste si asi všimli, rooibos pochází z Afriky. Konkrétně ho objevili jihoafričtí Křováci, kteří vědí už celá století to, s čím jsme se my seznámili teprve v nedávných letech: Čaj z červeného keře nejenže výrobně chutná, ale je také nesmírně zdravý.



Jak jej připravovali Křováci?
Sbírali rostliny ve volné přírodě, rozsekávali je sekerou na kousky a ty pak drtili palicí. Tak zahajovali proces fermentace, při němž se zelené lístky barví do červena a získávají nesmírně lahodné ovocné aroma. Když skončila fermentace, čaj se prostě usušil na slunci. Chutný nápoj z něj připravený pili obyvatelé Cedar Mountains ležících 200 kilometrů severně od Kapského Města denně a současně jím cíleně léčili různá onemocnění.

Pokud někoho napadne, že si tento červený keř vypěstuje doma, nemám dobrou zprávu. Rooibos je bylina se zvláštními nároky na pěstování a roste pouze v Cedar Mountains na jihozápadě Jihoafrické republiky, protože právě tam se nachází potřebné podmínky.


Příběh nemocného miminka a zázračné síle rooibosu
V roce 1968 učinila Annique Theronová, mladá Jihoafričanka, skvělý objev. Její čtrnáctiměsíční dcera trpěla těžkými kolikami, neustále křičela, neudržela v sobě stravu, zvracela nejméně třikrát denně. Jednoho dne jí nešťastná, starostlivá matka přilila do kojenecké láhve trochu horkého rooibosu, aby ohřála poněkud vystydlé mléko. Překvapivě zjistila, že zdravotní stav dcery se zlepšil. Nezvracela a v noci spala. Od té doby Annique dítěti dávala pravidelně pít rooibos a koliky den ode dne ustupovaly a za několik týdnů byla dcera zcela vyléčená.
Osmnáct žen zkusilo podávat svým maličkým rooibos a výsledek byl příznivý. U mnohých dokonce zmizely potíže během několika dní. Zpráva o úžasném objevu se rychle roznesla a brzy tisíce matek tak léčily své maličké trpící kolikami či alergiemi.

Rooibos je dobrý nejen pro děti, ale i pro dospělé, staré, všechny!
Jestliže rooibos pravidelně popíjíte, zmírníte bolest hlavy. Rooibos se také skvěle hodí pro diabetiky, protože některé látky obsažené zde pomáhají snižovat hladinu cukru krvi. Také brání preventivně poškození jater a má zklidňující a uspávací účinek. Pravidelným pitím lze dokonce zmírnit lehčí až střední deprese. Kromě toho také zneškodňuje volné radikály, zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak.

Má příznivý vliv na pokožku!
Vědecké výzkumy provedené v Japonsku ukázaly, že pravidelným pitím lze v mnoha případech úspěšně bojovat proti bradavicím, akné a ekzémům. Můžete rooibos také používat zevně: potírat si tím pokožku. Je také rychlou úlevou při svědění pokožky a přírodním léčivým prostředkem proti opruzeninám

Další zajímavosti
Dva šálky čaje rooibos téměř pokrývají denní potřebu vitaminu C.

Neobsahuje kofein, takže pokud se naučíte místo kávy pít rooibos, Vaše tělo se bude jen a jen radovat. A navíc můžete vypít kolik šálků chcete. A i když kofein neobsahuje, tak působí kladně na naši energii.



JAK HO PŘIPRAVIT?
Na šálek (200-250 ml) vezměte lžičku rooibosu a přelijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 5 minut. Můžete i déle, pokud chcete intenzivnější chuť a barvu. Šálek by se měl vždy zakrýt víčkem (nebo přiklopit malým talířkem), aby se nevypařily éterické silice a neoslabilo se tak jeho aroma. Potom přeceďte a vychutnávejte si tu skvělou chuť.

Tradiční jihoafrický rooibos ale chutná trochu jinak. Tajemství přípravy spočívá v tom, že si svůj rooibos nepřelijete vroucí vodou, ale stejnou dobu ho vaříte na plameni a po celou dobu ho mícháte. Čajová směs se tak prohřeje kompletně celá a máte tak jistotu, že do Vašeho nápoje se tak uvolní úplně vše, co se ze směsi uvolnit má a díky tomu, má rooibos jedinečnou chuť a sílu. 

Já často připravuji rooibos podle návodu na obalu od Sonnentoru (od kterého si ho kupuji): 2-3 čajové lžičky na 1 litr vsypte do studené vody a přiveďte k varu. Krátce povařte a nechte 5-10 minut odstát. Takže je to něco mezi klasickým receptem a tradičním jihoafrickým.


Existuje několik směsí s čajem rooibos, například s karamelem, s guavou, s vanilkou, s čokoládou, s jahodami a spoustu dalších. Takže pokud Vás neosloví chuť čistého rooibosu (tomu ale nevěřím!), tak můžete zkusit ochucený rooibos a najít si chuť, která Vám bude vyhovovat.

Abych pravdu řekla, já mám rooibos ráda, ale pila jsem ho jen párkrát za měsíc, když jsem si vzpomněla. Ale teď, jak jsem zjistila tolik informací, ho budu pít mnohem častěji. Dokonce i informace, že zlepšuje akné, mě přesvědčila natolik, že se pokusím ho pít každý den a za nějakou dobu porovnám rozdíl.

A co Vy? Jak často si dopřáváte rooibos? A budete ho po přečtení článku pít častěji? 


RED ROOIBOS CAPPUCCINO

Představte si lahodné cappuccino, které Vám dodá energii, ale přitom je bez kofeinu a dokonce přispívá k Vašemu dobrému zdravotnímu stavu. No, není to skvělé? Tak takové je právě Red Rooibos Cappucino.

Potřebujete (na 200 ml šálek):
○ 1 malá lžička rooibosu
○ 100 ml vody
○ 100 ml mléka (já používám rostlinné)

1. Rooibos uvařte ve vodě podle návodu nahoře. Každý si vyberte postup, jaký Vám vyhovuje.
2. Ohřejte mléko a vyšlehejte pěnu.
3. Nalijte rooibos do šálku a přidejte mléko.
4. Můžete lehce posypat skořicí.
5. Podávejte a vychutnávejte si tu lahodnou chuť.

Kdo má rád sladké, může si to osladit medem, javorovým sirupem nebo čímkoliv jiným. Ale je to skvělé i bez oslazení.

Samozřejmě si to můžete udělat silnější, dát méně mléka. Nebo si to ochutit vanilkou. Je to Vaše volba, Vaše chutě. Základ je prostě rooibos a mléko, dále si to upravte dle chuti.







Zdroje informací:
Kniha od Marion Zerbstové: Rooibos - lahodný a léčivý čaj
http://www.caje-caje.cz/clanek-jak-pripravit-rooibos-caj.html
http://www.rooiboscaj.cz/


5 komentářů:

  1. Roibos mám veľmi rada, najmä v poslednej dobe si ho dávam každý deň, určite musím vyskúšať aj to "cappuccino", vyzerá úžasne. Chystám sa aj na nejaké jedlé recepty s roibosom, lebo má úžasnú chuť a výborné účinky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rooibos chutná úžasně, mám ho ráda s vanilkovou příchutí, ale i přírodní je moc dobrý, a když jsem se teď dozvěděla, jak je zdravý, pokusím se ho pít ještě častěji. :) Rooibos Cappuccino vypadá skvěle, někdy budu muset vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rooibos mi moc nechutná, ale tyjo!! po přečtení tvého článku ho asi začnu pít :) Tolik benefitů! :)
    P.S. Fotky máš hezčí a hezčí v každém příspěvku <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu <3 Joo, rooibos je pecka :) A když ti nechutná, tak ho zkus s nějakým tím mlékem a ještě něčím osladit, třeba medem (pokud ho jíš) a nebo jednu dobu jsem ujížděla na datlovém sirupu, s tím to musí být super :)

      Vymazat
  4. Já jsem si Rooibos oblíbila poměrně nedávno. Dokonce jsem si skrz něj pořídila sítko na sypané čaje :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentáře! :)